ΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

2023-01-27

Πώς να τις πιάσεις χωρίς κόπο! | VOICE BLOG 27-1-2023

Ψηλές νότες. Γιατί είναι τόσο δύσκολες στην εκτέλεση τους; Γιατί μας ζορίζουν τόσο πολύ; Γιατί κουράζουν το λαιμό μας; Και κυρίως γιατί δεν διατηρούνται εκεί όταν τις πετυχαίνουμε;

Αν σας έλεγα ότι κάθε ένας που θέλει να τραγουδήσει μπορεί να πετύχει τις ψηλές του νότες χωρίς όλα τα παραπάνω προβλήματα, πώς θα αντιδρούσε το μυαλό σας; Ίσως να σκεφτόσασταν ..αποκλείεται! Με το δίκιο σας. Κυκλοφορούν τόσες θεωρίες και ασκήσεις εκεί έξω και εδώ μέσα αλλά το αποτέλεσμα δεν μοιάζει να αλλάζει πολύ στην εφαρμογή τους.

Υπάρχει όμως κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγος συνήθως και το οποίο κρύβει καλά το μυστικό για δυνατές, καθαρές και μελωδικές ψηλές νότες! Κυρίως όμως για άκοπες ψηλές νότες. Χωρίς πολύ φωνητική καταπόνηση. Χωρίς πολύ κούραση. Χωρίς ένταση και πίεση στο λαιμό.

Χρόνια μιλάω για αυτά τα πράγματα για τη φωνή αλλά τώρα θα σας το πω με ένα καινούριο παράδειγμα, που είμαι βέβαιη ότι θα φωτίσει την κατανόηση σας!

Όταν κλαδεύουμε το δέντρο, ο κορμός δυναμώνει.

Θα το ξαναπώ για να το ξαναδιαβάσετε...Όταν κλαδεύουμε το δέντρο, ο κορμός δυ-να-μώ-νει.

Δηλαδή όταν σταματάμε για κάποιο διάστημα τις κοπιαστικές ασκήσεις φωνητικής στις ψηλές νότες, η φωνή δυ-να-μώ-νει!

photo: όταν το ζεις το μάθημα...
photo: όταν το ζεις το μάθημα...

Όταν σταματάμε την φωνητική καταπόνηση στις ψηλές περιοχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επικεντρωθούμε στο βάθος, στη μεσαία ζώνη και μόνο στην χαμηλότερη περιοχή των ψηλών νοτών, δηλαδή στον κορμό της φωνής, τότε αυτό που θα πάρουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ως αποτέλεσμα είναι μια νέα φωνή. Διότι η φωνή ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ. Ανοίγει, ξεκλειδώνει, διευρύνεται.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι σταματά να ξοδεύει τις δυνάμεις της για να πιάσει τις ψηλές νότες και επικεντρώνεται στο χτίσιμο της δύναμης του κορμού της. Έτσι ο κορμός δυναμώνει τόσο πολύ που τα νέα κλαδιά και τα νέα φύλλα δεν μπορούν παρα να εκδηλωθούν στην πλήρη ομορφιά τους. 

Ολοφρεσκα, ολοκαίνουρια και δυνατά κλαδιά και φύλλα. 

Ολόφρεσκιες, ολοκαίνουριες και δυνατές ΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ! Χωρίς κόπο και χωρίς κούραση. Άνετες, μελωδικές, όμορφες ψηλές νοτες με καλή στήριξη από κάτω.

Η διαδικασία αυτή έχει τα μυστικά της και την μέθοδό της για να δουλέψει σωστά. Ακριβώς όπως ένας καλός κηπουρός ξέρει πού και πώς να κόψει τα παλιά κλαδιά για να αναγεννηθεί το δέντρο. Έχει την τεχνική αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει σωστά τη δουλειά. Με τον ίδιο τρόπο, με τεχνική και ακρίβεια εφαρμογής δουλεύουμε και για τις ψηλές μας νότες στο σχολείο της φωνής. (δες εδώ)

Έναν τρόπο που θα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ, θα την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ και θα της δώσει απλόχερα τον πιο υπέροχο ήχο.

*εξαιρετικά αφιερωμένο στις υπέροχες ψυχές - φωνές που μπήκαν στο Sotiria's Voice School τον τελευταίο μήνα και που πραγματικά με έχουν συγκινήσει με την αγάπη τους και την ευρύτητα της ψυχής τους.

Σ.