ΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

2023-01-27

Πώς να τις πιάσεις χωρίς κόπο! | VOICE BLOG 27-1-2023

Ψηλές νότες. Γιατί είναι τόσο δύσκολες στην εκτέλεση τους; Γιατί μας ζορίζουν τόσο πολύ; Γιατί κουράζουν το λαιμό μας; Και κυρίως γιατί δεν διατηρούνται εκεί όταν τις πετυχαίνουμε;

Αν σας έλεγα ότι κάθε ένας που θέλει να τραγουδήσει μπορεί να πετύχει τις ψηλές του νότες χωρίς όλα τα παραπάνω προβλήματα, πώς θα αντιδρούσε το μυαλό σας? Θα σκεφτόσασταν... Μπα... Αποκλείεται! Σας καταλαβαίνω, με το δίκιο σας. Κυκλοφορούν τόσες θεωρίες και ασκήσεις εκεί έξω και εδώ μέσα (στο ιντερνετ) αλλά το αποτέλεσμα δεν μοιάζει να αλλάζει πολύ στην εφαρμογή τους.

Υπάρχει όμως κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγος συνήθως και το οποίο κρύβει καλά το μυστικό για δυνατές, καθαρές και μελωδικές ψηλές νότες! Κυρίως όμως για άκοπες ψηλές νότες. Χωρίς πολύ φωνητική καταπόνηση. Χωρίς πολύ κούραση. Χωρίς ένταση και πίεση στο λαιμό.

Χρόνια μιλάω για αυτά τα πράγματα για τη φωνή αλλά τώρα θα σας το πω με ένα καινούριο παράδειγμα, που είμαι βέβαιη ότι θα φωτίσει την κατανόηση σας!

Όταν κλαδεύουμε το δέντρο, ο κορμός δυναμώνει.

Θα το ξαναπώ για να το ξαναδιαβάσετε...

Όταν κλαδεύουμε το δέντρο, ο κορμός δυ-να-μώ-νει.

Δηλαδή όταν σταματάμε για κάποιο διάστημα τις κοπιαστικές ασκήσεις φωνητικής στις ψηλές νότες, η φωνή δυ-να-μώ-νει!

photo: όταν το ζεις το μάθημα...
photo: όταν το ζεις το μάθημα...

Όταν σταματάμε την φωνητική καταπόνηση στις ψηλές περιοχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επικεντρωθούμε στο βάθος, στη μεσαία ζώνη και μόνο στην χαμηλότερη περιοχή των ψηλών νοτών, δηλαδή στον κορμό της φωνής, τότε αυτό που θα πάρουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ως αποτέλεσμα δεν έχει προηγούμενο!!

Η φωνή ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ. Ανοίγει, ξεκλειδώνει, διευρύνεται και μεγαλώνει με έναν πολύ μοναδικό τρόπο!

Γιατί συμβαίνει αυτό;;;

Διότι σταματά να ξοδεύει τις δυνάμεις της για να πιάσει τις ψηλές νότες και επικεντρώνεται στο χτίσιμο της δύναμης του κορμού της, που είναι μία συγκεκριμένη φωνητική περιοχή.

Έτσι ο κορμός δυναμώνει τόoσο πολύ που τα νέα κλαδιά και τα νέα φύλλα της φωνής δεν μπορούν παρα να εκδηλωθούν στην πλήρη ομορφιά τους. Και μάλιστα ολόφρεσκα, ολοκαίνουρια και δυνατά κλαδιά και φύλλα.

Ολόφρεσκιες, ολοκαίνουριες και δυνατές ΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ. ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΡΑΣΗ.

Άνετες, μελωδικές, όμορφες και δυνατές!

Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Έχει τα μυστικά της και την μέθοδό της για να δουλέψει σωστά και σε πλήρη απόδοση! Ακριβώς όπως ένας καλός κηπουρός ξέρει πού και πώς να κόψει τα παλιά κλαδιά για να αναγεννηθεί το δέντρο. Έχει την τεχνική αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνει σωστά.

Ναι απαιτεί ακρίβεια εφαρμογής με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Έναν τρόπο που γνωρίζουμε πολύ καλά στο σχολείο της φωνής. (δες εδώ)

Έναν τρόπο που θα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ, θα την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ και θα της δώσει απλόχερα τον πιο υπέροχο ήχο....με το χέρι στην καρδιά...

***εξαιρετικά αφιερωμένο το σημερινό πρώτο post του νέου μας BLOG, στις υπέροχες ψυχές - φωνές που μπήκαν στο Sotiria's Voice School τον τελευταίο μήνα (ξέρουν αυτές) και που πραγματικά με έχουν συγκινήσει με την αγάπη τους και την ευρύτητα της ψυχής τους..(δεν ξέρω τί έχω κάνει για να αξίζω τόση αγάπη)

Μου δίνετε έμπνευση και ενθουσιασμό ψυχής να συνεχίζω...να το ξέρετε.

Σωτηρία