Θεραπευτική Φωνητική & ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ©


Ατομικές Συνεδρίες ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

της ΦΩΝΗΣ και της ΕΚΦΡΑΣΗΣ.


Η Θεραπευτική Φωνητική-ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ © αποτελεί ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ της δημιουργού Σωτηρίας Σελήσιου και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του Sotiria's Voice School και κάθε αναφορά σε αυτήν οφείλει να γίνεται με το όνομα της δημιουργού τους, όπου και όπως και αν αναφέρονται στο διαδίκτυο ή αλλού. 'Οπου αλλού συναντήσετε τον όρο αυτό εκτός των επίσημων διαδικτυακών μου τόπων (site, facebook, instagram, ΥouΤube, tiktok κ.λ.π.), πρόκειται περί αντιγραφής του και δεν υπάρχει πίσω από τον όρο πραγματικό αντίκρισμα της αυθεντικής μεθόδου! 

Κατάλληλη για σένα

  • αν νιώθεις την έκφρασή σου μπλοκαρισμένη,
  • αν αντιμετωπίζεις προβλήματα χρόνιας βραχνάδας,
  • αν βήχεις συχνά,
  • αν νιώθεις πόνο ή αίσθηση πνιξίματος στο λαιμό,
  • αν η άρθρωση σου είναι φτωχή,
  • αν έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης που προκαλείται από την ασθενική σου φωνή,
  • αν πάσχεις από φωνητικό στρες (έχεις άγχος όταν πας να μιλήσεις μπροστά σε άλλους),
  • αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με την αναπνοή σου,
  • αν έχεις συχνούς πονοκεφάλους κ.α.

Μια πραγματική ιστορία

Θεραπευτικής φωνητικής και ορθοφωνίας©  


Ο Αλέξανδρος, ένα ευγενικό άτομο, γύρω στα 30 ήρθε στο στούντιο πριν κάποιο καιρό για να πάρει βοήθεια για τα εξής θέματα στη φωνή του:

Κουραζόταν πολύ γρήγορα όταν μιλούσε με διάρκεια.

Η αναπνοή του ήταν φτωχή πράγμα που επηρέαζε τον τρόπο που μιλούσε, ξέμενε από αέρα γρήγορα και είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μάθει να αναπνέει διαφορετικά.

Η άρθρωσή του δεν τον ικανοποιούσε.
Δεν αγαπούσε τη χροιά της φωνής του.
Άκουγε τη φωνή του θλιμμένη.


Καθώς μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη φωνή του, εξηγώντας μου τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κάνει μαθήματα, άκουσα κάτι πολύ ιδιαίτερο στον τόνο του...

Η φωνή του έτρεμε διαρκώς, είχε ένα συνεχόμενο τρέμολο, το οποίο δεν ήταν σε καμία περίπτωση φυσικό vibrato. Το σημείωσα για να διαπιστώσω αργότερα όσο η συνεδρία προχωρούσε ότι η φωνή ήταν «τρεμάμενη» διότι ήταν φοβισμένη. Φοβισμένη όμως από τί; Και για ποιο λόγο; Θα αποκαλυπτόταν σύντομα...

Καθώς οι συνεδρίες προχωρούσαν με εκμάθηση της σωστής αναπνοής, με ορθοφωνικές και φωνητικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στην περίπτωση, εμφανίστηκε ένα νέο δεδομένο σε σχέση με το φωνητικό τρέμολο του Aλέξανδρου.

Η φωνή δείλιαζε να βγεί, διότι δείλιαζε να εκφράσει την αλήθεια του, φοβόταν να δείξει ποιος πραγματικά είναι στον περίγυρό του, αλλά και στο ίδιο του τον εαυτό.
Ο φόβος αυτός συνδέεται συχνά με την αυτοαπόρριψη του ατόμου.
Στην περίπτωση του Αλέξανδρου η αυτοαπόρριψη προερχόταν από έλλειψη αγάπης σε βρεφική ηλικία λόγω εγκατάλειψης από τη μητέρα. Ο Αλέξανδρος ήταν υιοθετημένος και είχε εγκαταλειφθεί από την φυσική του μητέρα σχεδόν νεογέννητος...

Δουλέψαμε χωρίς περισπασμούς πάνω στα ορθοφωνικά θέματα σε συνδυασμό με το ψυχολογικό - ενεργειακό υπόβαθρο της φωνητικής του εξασθένισης.
Κάναμε ενεργειακές - φωνητικές ασκήσεις στοχευμένες στη δημιουργία νέων φωνητικών βάσεων, ξαναχτίζοντας ουσιαστικά την φωνή από την αρχή (από την πολύ αρχή...), ώστε να βρει ξανά το φωνητικό του θάρρος και την εκφραστική του δύναμη.
Η δόμηση γίνεται με προσεκτικά βήματα ώστε η φωνή να μάθει να παράγεται σωστά, να τοποθετείται σωστά και να βγαίνει σωστά, σε παραλληλότητα με το ψυχολογικό υπόβαθρο της φωνητικής κατάστασης του ατόμου.

Η εργασία μας απέφερε καρπούς μετά από 6 -7 μήνες αδιάκοπης ενεργειακής φωνητικής και ορθοφωνικής εργασίας.

Ο Αλέξανδρος άρχισε να ξαναβρίσκει τη φωνή του, την αυτοπεποίθηση να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από τα λόγια του. Η άρθρωσή του καθώς και η συνολική διαχείριση της φωνής και της αναπνοής του βελτιώθηκαν κατακόρυφα, η φωνή του σταμάτησε να τρέμει και να ακούγεται θλιμμένη.
Η χαρά του ήταν απερίγραπτη.
Είχαμε ολοκληρώσει το κοινό μας ταξίδι...

Μοιράζομαι γιατί πιστεύω ότι οι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων βοηθούν και άλλους ανθρώπους με παρόμοια θέματα να βρουν το κουράγιο να ασχοληθούν μαζί τους και να τα επιλύσουν. (για ευνόητους λόγους χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα)

με αγάπη
Σωτηρία

Πως ξεπέρασε το "φόβο της ψηλής νότας" μια μαθήτρια

Voice student case study. (video)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ   Ι  Ε  Α  Ο  U 

 για τραγουδιστές & ομιλητές (video)

Θέλεις να κάνεις συνεδρίες Θεραπευτικής Φωνητικής και Ορθοφωνίας;