Θεραπεία Φωνής

Ο τρόπος που χρησιμοποιείς τη φωνή σου στην καθημερινότητα είτε στην ομιλία είτε στο τραγούδι (αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία) μπορεί να εμπλουτίσει ή να φτωχύνει τις αρμονικές ηχητικές της συχνότητες.

Ο τρόπος τοποθέτησης της φωνής στα σημεία φυσικής αντήχησης του ήχου καθώς και οι συνήθειες άρθρωσης και εκφοράς έχουν επιπτώσεις τόσο στον ήχο μας όσο και στο αυρικό ενεργειακό μας πεδίο.


Η φωνή μας έχει το δικό της ενεργειακό πεδίο. Το πεδίο αυτό είναι το Φωνητικό σου αποτύπωμα που το κουβαλάς πάντα μαζί σου είτε μιλάς είτε σιωπάς.

Είναι μέρος της ενεργειακής σου ταυτότητας ο ήχος σου, μέρος του αιθέρα σου και μάλιστα πολύ λεπτοφυής και ιδιαίτερος στα γνωρίσματα του. Είναι γέφυρα ο ήχος της υλικής και της πνευματικής σου υπόστασης διότι δεν είναι τίποτα από τα δύο, ούτε υλικός ούτε τελείως άυλος...

Αν η κακή ή λανθασμένη χρήση της φωνής σου, συνειδητή ή ασυνείδητη σε έχει οδηγήσει να χάσεις μέρος των ωραίων συχνοτήτων της φωνής σου, ίσως είναι η στιγμή να κάνεις κάτι για αυτό...και ίσως να έχεις αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποια θεραπεία για την ασθενική, βραχνή, αδύναμη, θολή, άδεια, κακόηχη φωνή σου ή έστω κάποιες τεχνικές βελτίωσης του ήχου της και απάλυνσης των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Είμαι εδώ σήμερα για να σου πω με χαρά ότι υπάρχει θεραπεία και ότι δουλεύει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οποιουδήποτε είδους δυσφωνίας κι αν σε ταλαιπωρεί.

Διότι υπάρχει τρόπος να αναδημιουργηθούν οι χαμένες αρμονικές συχνότητες της φωνής και να ξαναστηθεί το φωνητικό οικοδόμημα εκ θεμελίων.

Πώς; Eπανατοποθετούμε τον ήχο εκεί που πρέπει να "στέκεται" για να εκπέμπει σωστότερες δονήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ήχος γίνεται σταδιακά ομορφότερος αλλά και πιο επωφελής για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Και έτσι επειδή θεραπεύεις τον ήχο σου, ο ήχος σου σε θεραπεύει!

Ο νέος καλοκουρδισμένος σου ήχος αρχίζει να δρα εξισορροπιστικά και έτσι να σε ευθυγραμμίζει. Να σε ευθυγραμμίζει με τι; Με ένα υψηλότερο σημείο μέσα σου, πιο λεπτοφυές και πιο αιθερικό. Και τελικά να σε συνδέει μαζί του.

Για πληροφορίες για συνεδρίες Θεραπευτικής Φωνητικής & Ορθοφωνίας γράψε το μέιλ σου στη φόρμα που θα βρεις στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η Νέα Ενεργειακή Φωνητική και Ορθοφωνία© συνδυάζοντας την εσωτερική φωνητική τεχνολογία και την ενεργειακή διάσταση του ήχου της ανθρώπινης φωνής,

δίνει στον μαθητή φωνητικής, εργαλεία ορθής χρήσης της φωνής, έτσι ώστε να καταφέρει πολύ περισσότερα, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ' όσα θα κατάφερνε με την συμβατική φωνητική.


Αληθινές ιστορίες Θεραπείας της Φωνής

Η Σοφία μου τηλεφώνησε ένα πρωινό σχεδόν κλαίγοντας για να με ρωτήσει αν μπορώ να την βοηθήσω.

Καθώς μου ανέλυε το πρόβλημα που την ταλαιπωρούσε με τη φωνή της, απαριθμώντας μου τις δεκάδες αποτυχημένες απόπειρες να λύσει το πρόβλημα της, άκουγα μία φωνή με ιδιαίτερη αστάθεια και με απότομες τονικές εκτινάξεις που προκαλούσαν στρες τόσο στην ίδια όσο και σε μένα!

Αυτό σε συνδυασμό με μία πρίμα ενοχλητική χροιά δημιουργούσε ένα εκρηκτικό φωνητικό κοκτέιλ που δεν έμενε απαρατήρητο και που όπως μου εκμυστηρεύτηκε η ίδια στο πρώτο εκείνο τηλεφώνημα, σχολιαζόταν συχνά αρνητικά από τους συνομιλητές της είτε άμεσα είτε έμμεσα, μιας και δημιουργούσε πραγματικό πρόβλημα στην επικοινωνία της.

Όλο αυτό της δημιουργούσε έντονη στεναχώρια και συναισθηματική δυσφορία, καθώς βίωνε απαξίωση από τον περίγυρό της σχεδόν κάθε φορά που μιλούσε.

Μέσα στις θεραπευτικές μας συνεδρίες δουλέψαμε αρχικά σε ενεργειακό επίπεδο με την τεχνική ΒΡΕΣ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ που αυτό δημιούργησε στη φωνή σου. Ανακαλύψαμε μαζί ότι όλα τα παραπάνω προέκυπταν από την αρνητική μνήμη μιας συνεχούς συναισθηματικής κακοποίησης και φραγής της έκφρασής της σε νεαρή ηλικία. Αυτό της δημιούργησε αρνητικά φωνητικά χαρακτηριστικά τα οποία προσπαθούσε να καλύψει με μία υποτιθέμενη αυτοπεποίθηση που δεν διέθετε πραγματικά. Αν η αυτοπεποίθηση ήταν ένα αυθεντικό θετικό γνώρισμα, θα βοηθούσε πολύ και θα έλυνε κάποιο μέρος του προβλήματος.

Όμως επειδή η αυτοπεποίθηση ήταν επίπλαστη και επιφανειακή και την χρησιμοποιούσε βεβιασμένα μόνο και μόνο για να σκεπάσει την ενοχλητική της φωνή, δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που κατέληγε σε δυσφωνία και γρήγορη απώλεια φωνητικών δυνάμεων καθώς μιλούσε. Μάλιστα κάποιες φορές η φωνή κοβόταν απότομα χωρίς προφανή λόγο σαν ένα παραγεμισμένο μπαλόνι που ξεφούσκωνε απότομα με το άγγιγμα μίας καρφίτσας.

Δουλέψαμε αρκετό χρόνο με φωνητικές τεχνικές σταθεροποίησης του τόνου για να διορθώσουμε την αστάθεια και τις απότομες εκτινάξεις, και αμέσως μετά εργαστήκαμε με ασκήσεις εξόρυξης της φυσικής έντασης της φωνής για να την στηρίξουμε εκ των έσω. Επίσης δουλέψαμε πάνω στην πριμαριστή ενοχλητική χροιά που προερχόταν από κακή τοποθέτηση του ήχου της στη μύτη και σε κεφαλικές περιοχές αντήχησης ακατάλληλες για χρήση στη φωνή ομιλίας, με ΚΟΥΡΔΙΣΜΑ ΦΩΝΗΣ σε όλο το φωνητικό της εύρος.

Το κούρδισμα φωνής επειδή γίνεται τραγουδιστά βοηθάει με τρόπο εκπληκτικά γρήγορο και αποτελεσματικό σε δύσκολες θεραπευτικές περιπτώσεις όπως αυτή. Σκεφτείτε τί κάνει σε μία ήδη καλή και όμορφη φωνή!

Επίσης κουρδίζοντας προσεκτικά κάθε νότα δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στους φωνητικούς επιδέσμους ώστε να μην προκαλείται φωνητικό χάσμα κάθε φορά που άλλαζε φωνητική περιοχή, κοινώς να μην σπάει η φωνή σε κάθε αλλαγή register (ζώνη αντήχησης)

Όλα τα παραπάνω έδωσαν στη φωνή της σταθερότητα τόνου, ομορφότερη χροιά και μια αληθινή φωνητική αυτοπεποίθηση που προέκυπτε φυσικά και ανεπιτήδευτα. Έτσι το πρόβλημα λύθηκε και η φωνή της αποκαταστάθηκε πλήρως. Η όλη διαδικασία θεραπείας της φωνής διήρκεσε 4-5 μήνες, ωστόσο η κοπέλα ανακάλυψε μέσα από τις συνεδρίες ότι το τραγούδι της δίνει χαρά και απελευθερώνει την κρυμμένη της δημιουργικότητα και καλλιτεχνική φύση και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει το τραγούδι.

Μετά από 1 περίπου χρόνο μου έστειλε μήνυμα λέγοντάς μου χαρούμενη ότι εξακολουθεί να τραγουδά και μάλιστα ότι έχει δημιουργήσει ένα ερασιτεχνικό μουσικό γκρουπάκι με το οποίο ήταν έτοιμη να ηχογραφήσει τα πρώτα τραγούδια τα οποία η ίδια ερμήνευε.

Περιττό να σας πω για πόσες μέρες χαμογελούσα και μόνο με την σκέψη αυτού του αναπάντεχου υπέροχου μηνύματος!

Ο Αλέξανδρος, ένα ευγενικό άτομο, γύρω στα 30 ήρθε στο στούντιο πριν κάποιο καιρό για να πάρει βοήθεια για τα εξής θέματα στη φωνή του.

Κουραζόταν πολύ γρήγορα όταν μιλούσε με διάρκεια. Η αναπνοή του ήταν φτωχή πράγμα που επηρέαζε τον τρόπο που μιλούσε, ξέμενε από αέρα γρήγορα και είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μάθει να αναπνέει διαφορετικά. Η άρθρωσή του δεν τον ικανοποιούσε. Δεν αγαπούσε τη χροιά της φωνής του. Άκουγε τηφωνή του θλιμμένη.

Καθώς μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη φωνή του, εξηγώντας μου τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κάνει μαθήματα, άκουσα κάτι πολύ ιδιαίτερο στον τόνο του...

Η φωνή του έτρεμε διαρκώς, είχε ένα συνεχόμενο τρέμολο, το οποίο δεν ήταν σε καμία περίπτωση φυσικό vibrato. Το σημείωσα για να διαπιστώσω αργότερα όσο η συνεδρία προχωρούσε ότι η φωνή ήταν «τρεμάμενη» διότι ήταν φοβισμένη. Φοβισμένη όμως από τί; Και για ποιο λόγο; Θα αποκαλυπτόταν σύντομα...

Καθώς οι συνεδρίες προχωρούσαν με εκμάθηση της σωστής αναπνοής, με ορθοφωνικές και φωνητικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στην περίπτωση, εμφανίστηκε ένα νέο δεδομένο σε σχέση με το φωνητικό τρέμολο του Aλέξανδρου.

Η φωνή δείλιαζε να βγεί, διότι δείλιαζε να εκφράσει την αλήθεια του, φοβόταν να δείξει ποιος πραγματικά είναι στον περίγυρό του, αλλά και στο ίδιο του τον εαυτό.
Ο φόβος αυτός συνδέεται συχνά με την αυτοαπόρριψη του ατόμου.
Στην περίπτωση του Αλέξανδρου η αυτοαπόρριψη προερχόταν από έλλειψη αγάπης σε βρεφική ηλικία λόγω εγκατάλειψης από τη μητέρα. Ο Αλέξανδρος ήταν υιοθετημένος και είχε εγκαταλειφθεί από την φυσική του μητέρα σχεδόν νεογέννητος...

Δουλέψαμε χωρίς περισπασμούς πάνω στα ορθοφωνικά θέματα σε συνδυασμό με το ψυχολογικό - ενεργειακό υπόβαθρο της φωνητικής του εξασθένισης.
Κάναμε ενεργειακές - φωνητικές ασκήσεις στοχευμένες στη δημιουργία νέων φωνητικών βάσεων, ξαναχτίζοντας ουσιαστικά την φωνή από την αρχή (από την πολύ αρχή...), ώστε να βρει ξανά το φωνητικό του θάρρος και την εκφραστική του δύναμη.
Η δόμηση γίνεται με προσεκτικά βήματα ώστε η φωνή να μάθει να παράγεται σωστά, να τοποθετείται σωστά και να βγαίνει σωστά, σε παραλληλότητα με το ψυχολογικό υπόβαθρο της φωνητικής κατάστασης του ατόμου.

Η εργασία μας απέφερε καρπούς μετά από 6 -7 μήνες αδιάκοπης ενεργειακής φωνητικής και ορθοφωνικής εργασίας.

Ο Αλέξανδρος άρχισε να ξαναβρίσκει τη φωνή του, την αυτοπεποίθηση να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από τα λόγια του. Η άρθρωσή του καθώς και η συνολική διαχείριση της φωνής και της αναπνοής του βελτιώθηκαν κατακόρυφα, η φωνή του σταμάτησε να τρέμει και να ακούγεται θλιμμένη.
Η χαρά του ήταν απερίγραπτη.
Είχαμε ολοκληρώσει το κοινό μας ταξίδι...

Μοιράζομαι γιατί πιστεύω ότι οι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων βοηθούν και άλλους ανθρώπους με παρόμοια θέματα να βρουν το κουράγιο να ασχοληθούν μαζί τους και να τα επιλύσουν. (για ευνόητους λόγους χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα)
Με αγάπη
Σωτηρία

Η Θεραπευτική Φωνητική & Ορθοφωνία© είναι κατάλληλη για σένα, εάν
⇲ νιώθεις την έκφρασή σου μπλοκαρισμένη,
⇲ αντιμετωπίζεις προβλήματα χρόνιας βραχνάδας,
⇲ βήχεις συχνά,
⇲ νιώθεις πόνο ή αίσθηση πνιξίματος στο λαιμό,
⇲ η άρθρωση σου είναι φτωχή,
⇲ έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης που προκαλείται από την ασθενική σου φωνή,
⇲ πάσχεις από φωνητικό στρες (έχεις άγχος όταν πας να μιλήσεις μπροστά σε άλλους),
⇲ έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με την αναπνοή σου


Σωτηρία, όνομα και πράγμα! Υπέροχη δασκάλα και άνθρωπος. Δασκάλα που ξέρει πολύ καλά να διεισδύει στον εκάστοτε μαθητή και να φτιάχνει ένα curriculum tailor made. Η καλύτερη στο χώρο -μετά από πολύ ψάξιμο και επιμονή , τη βρήκα. Τι τύχη

Marina Dritsa, Athens

Το πακέτο 3 step singing formula της Sotiria's Voice School αποδείχτηκε ένα εξαιρετικό εργαλείο για την άμεση βελτίωση της φωνής μου εξ αιτίας της βραχνάδας που με ταλαιπωρούσε χρόνια! Επειδή ασχολούμαι με τη Βυζαντινή Μουσική μια δεκαετία, έφτασα σε σημείο που πλέον μόνο με τη φωνητική θα μπορούσα να προχωρήσω. Την κατάλληλη στιγμή "έπεσα" πάνω στο 3 step singing formula και πολύ άμεσα με ανέβασε στον ... ουρανό!

Eirini Giannoy-Batra, Larisa

Από την πρώτη στιγμή, η Σωτηρία με τράβηξε με τα βίντεό της. Ξεκίνησα το 3 step singing formula και είναι ότι ακριβώς χρειαζόμουν. Το μάθημα με βοηθάει να ξαναβρω την φωνή μου (ή ίσως απλά να την βρω για πρώτη φορά). Βρίσκω πως η μέθοδος είναι πολύ δομημένη και πολύ απλή να την ακολουθήσει κανείς. Για μένα που δεν έχω κάνει μουσική ποτέ μου, οι ασκήσεις είναι απλές, και στ αλήθεια βλέπω διαφορά μετά από κάθε εκτέλεση. Το κούρδισμα φωνής είναι το αγαπημένο μου...

Katerina Efthimiadou, Germany

Δεν ήταν δυνατή η αποθήκευση της εγγραφής σας. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά
Η εγγραφή σας ήταν επιτυχής!

Η Θεραπευτική Φωνητική-Ορθοφωνία © αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Σωτηρίας Σελήσιου και εκπαιδευτική αποκλειστικότητα του Sotiria's Voice School. 'Οπου αλλού συναντήσετε τον όρο πρόκειται περί αντιγραφής του και δεν υπάρχει πίσω από τον όρο πραγματικό αντίκρισμα της αυθεντικής μεθόδου.

Για θέματα ανατομικών παθήσεων της φωνής συμβουλευτείτε πρώτα τον ωρυλά ή τον φωνίατρό σας. Η φωνητική επανεκπεδεύει τη φωνή εγκαθιδρύοντας νέες και σωστές φωνητικές συνήθειες μετά την ιατρική θεραπεία, όπου αυτή είναι απαραίτητη.